Een tien voor je onderwijs (dl.2): De snuoq, dat is pas een bonus

Kost niets, draagt bij aan een gezonde organisatiecultuur
(Dit is deel 2. Lees deel 1)
De bonus, in welke verschijningsvorm dan ook, blijft de gemoederen bezig houden.
De argumenten voor en tegen zijn zo langzamerhand genoegzaam bekend. Ook de etiketten zijn al allemaal geplakt. „Niet Rijnlands”, „In Strijd Met Het Nieuwe Werken”. „Je moet gewoon je werk goed doen en daar moet je een eerlijke beloning voor krijgen”.
Toch ben ik niet tegen de bonus. Ik ben er zelfs voor, maar alleen als hij zich achterstevoren en ondersteboven manifesteert. Geef geen
bonus, maar een snuoq.

Snuoq voor Mailchimp
Als we nu eens beloningen uitdeelden voor dingen die niet zo normaal zijn als het gewoon goed doen van je werk? Ongebruikelijke dingen die wel heel goed zijn voor de organisatie. Iets dat bijna niemand durft, bijvoorbeeld. Iets waar je normaal gesproken niet de bewondering van je baas, maar zijn woede mee opwekt. Iets als het melden van een fout.

Wie gaat er nu naar zijn baas met de mededeling: „Ik heb nou toch een stomme fout gemaakt.”? Heel ongebruikelijk. Iets dat bijna niemand durft. Toch zouden we juist dat moeten belonen. Met een bonus. Geen routinebonus, zak met geld aan het eind van het jaar, klaar. Nee, een bonus met een persoonlijk karakter.

Het verhaal gaat dat Wernher von Braun, de vader van het Amerikaanse ruimteprogramma, een fles champagne stuurde aan een medewerker die hem na een mislukte lancering was komen vertellen dat hij waarschijnlijk kortsluiting had veroorzaakt tijdens het testen voor de lancering.

Een bemanningslid van het atoomvliegdekschip Carl Vinson gaf door dat hij een stuk gereedschap op het dek was kwijtgeraakt. Alle vliegtuigen die in de lucht waren werden doorgestuurd naar landingsbanen op vaste grond tot het gereedschap gevonden was. De volgende dag werd het bemanningslid voor het front van de troepen gehuldigd.

Waarom waren deze foutmeldingen zo belangrijk? In de eerste plaats vielen er geen doden en bovendien bespaarden ze handen vol geld. Tenslotte versterkten deze incidenten de cultuur van de organisatie. Een van de kenmerken van die cultuur was: hier loont het als je je fouten meldt. Je krijgt geen straf, maar een compliment en je voorkomt dat we ons geld moeten uitgeven aan dingen waar het niet voor bedoeld is.

Een bonus die bijna niets kost, persoonlijk van karakter is, geld bespaart en levens redt. Leve de snuoq.
blog comments powered by Disqus